Krakow 2014-06-06 till 2014-06-09

Årets weekendresa bar av till Krakow i Polen. Vi ville uppleva sol, god mat, historia och kultur. Som vanligt reste vi med paret Lamberg.

Vi började med att utforska staden med en guidad rundtur och sedan på egen hand

Krakow

Schindlers fabriks entré

Dag två blev en heldagsutflykt till ett va världen hemska ställe som människan har skapat Auschwitz-Birkenau. Detta är en plats som jag tycker varje människa som har möjlighet ska besöka. Vi får ALDRIG glömma vilka hemskheter som skedda här.

Auschwitz

”Arbeit Macht Frei”
Valet av plats gjordes ur en rent logistisk synpunkt. Mitt i Europa lätt att skeppa människor hit.

Birkenau

Birkenau var om än ännu hemskare här byggdes det upp som en riktig döds fabrik med järnvägsspår direkt in på området. Första sorteringen skedde direkt efter avstigningen. Till höger eller till vänster en av dem ledde direkt till Döden. Baracker med en kamin för uppvärmning inhyste cirka 300 personer. Vid krigsslutet försökte tyskarna utplåna spåren efter alla hemskheter man lyckades bara till viss del. PÅ bilderna nedan så ser ni en hel del skorstenar. Betänkt att varje skorsten motsvarar en barack med 300 människor som väntade på döden.

Dag 3 bar det iväg på en tur till saltgruvorna. Saltgruvorna var en viktig del av handeln för Polen genom århundraden. Precis som de svenska malmgruvorna var för Sverige. Gruvorna låg lågt ner och gruvarbetarna skapade en hel del fina saker i de stora bergrum som blev efter salt brytningen. Man har till och med skapat ett helt Kyrkorum med en fantastisk akustik. Under vårat besök i gruvan var det en svensk kör från Örebro som bjöd oss på ”Den blomstertid nu kommer”

Gruvan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *