Egypten 2005-12-29 till 2006-01-12

Vår första utlandsresa utanför Europa påbörjade vi den 29de december 2005. Målet denna gång var Egypten. Resesällskapet var som så många gånger tidigare Göran och Eija Lamberg. Göran skulle fylla jämt i början av januari och ville inte vara hemma då. Han hade föreslagit att vi skulle åka till Egypten. Ett resmål som vi alla var spända på. En tvåveckorsresa med kultur en vecka samt sol & bad en vecka.

Vecka 1 Flodresa på Nilen

Torsdag 29/12
Vi landande torsdagen den 29 på Hurghadas flygplats. Denna var under uppbyggnad så det var i stort sett bara en start och landningsbana samt en enkel terminal. Vi bussades in till Hurghada för att invänta vår bussresa till Luxor. Denna skulle ske med militär eskort. Vi var ett tiotal bussar som åkte i kolon till Luxor som vi kom till sent på natten.

Fredag 30/12
Efter en tidig frukost fick vi vår första historieupplevelse då vi besökte Karnak och Luxortemplen på östra sidan av Nilen Dessa två tempel var enligt historieböckerna sammanbundna med en 3 km lång Sfinxallé. In vår båt lade ut han vi även med ett besök på en papyrusbutik där vi fick se hur man producerade papper i det gamla Egypten. Efter lunch på båten lade den ut för sin färd mot Aswan, Vi fick tid att göra oss bekanta med vårt hem för den närmaste veckan. Vi fick även njuta av det fina vädret på soldäck med båten tog oss söderut på Nilen.

Lördag 31/12 Nyårsafton
Vi anländer till Edfu där vi besökte ett av de mest välbevarade templen i Egypten. Templet var byggt och tillägnat falkguden Horus som är beskyddandets gud. Efter besöken av Horus templet blev det nyårsfirande på båten.

Söndagen 1/1 2006
Vi vaknade upp på det nya året i Aswan. Vi besökte den Höga dammen, Stenbrottet där den ofullbordade obelisken finns. Avslutningsvis ett besök till Philae templet, som under en stor internationell räddningsaktion blev flyttat från en ö till en annan, då templet under byggandet av den första dammen delvis blev översvämmat.

Måndag 2/1
Vi blev väckta 02,00 för en 4 timmars bussresa till Abu Simbel. Vi fick uppleva en soluppgång innan vi kom fram. Väl framme var det dags för ett besök på Ramses II tempel. Ett tempel som sågades ner och flyttades i samband med bygget av dammen för att inte dränkas. Detta var resan högpunkt när det gäller den kulturella delen. Originalplatsen där templet stod från början innebar att vid vår och höstagsjämningen så träffade den uppstigande solen Ramses och han frus stayer 60 meter ner i templet. På dagen plats sker detta en dag efter höst och vårdagjämningen.

Tisdag 3/1
En tidig avresa från Aswan med mål Kom Ombo. Vårt mål är dubbeltemplet som byggdes till ära för Sobek, Nilens fruktbarhetsgud, samt falkguden Horus. Här fanns det bland annat mumifierade krokodiler att beskåda. Efter besöket fortsatte vår resa mot Luxor. Vi passerade slussen i Esna. Själva slussande tog sin lilla tid då det endast fanns en fungerande sluss som tog två båtar åt gången. Det var kö på båda sidor av slussen.

Onsdag 4/1
Tidig uppstigning för besök i Konungarnas dal samt Hatshepsuts tempel. Vi fick även sen Memnon statyerna

Torsdag 5/1
Vi är åter i Luxor och nu blir det busskolon med militäreskort till Hurghada för en veckas sol och bad sedan flyg hem till Sverige. Denna tvåveckors resa till Egypten bjöd på både kultur samt sol & bad. En bra kombination och ett minne för livet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *